“Anya, én könyvet akarot!”
Gyerekfoglalkozás az ünnepi könyvhéten a Korzo Egyesülettel
Gyerekfoglalkozás az ünnepi könyvhéten a Korzo Egyesülettel
Vissza

“Anya, én könyvet akarot!”

Mi hangozhatott volna el szebb, jobb, reménykeltőbb a 8. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, mint amit egy óvodás kisfiú mondott azon a gyerekfoglalkozáson, amelyet a Korzo Egyesület tartott szombaton (két alkalommal, délelőtt és délután), a könyvhét programjaihoz kapcsolódva: “anya, én könyvet akarok!”

Hiszen csakis ez lehet a célja az ilyen és hasonló rendezvényeknek, hogy megszerettessék már a legkisebbekkel a könyvet és az olvasást, felkeltsék a tudás iránti vágyat. Tulajdonképpen ezt szolgálta a kolozsvári Korzo Egyesület fiatal művészettörténészei által szervezett fogalkozás is, amelyre a kisebbeket várták, és amelynek témája Mátyás királyhoz kapcsolódott oly módon, hogy játszva ismertessék meg a gyerekeket Mátyás korával. A Mesekuckó sátorban elhelyezett asztalon csupa “kincsek” fogadták az oda betérőket: színes kartonok, ceruzák, meséskönyvek, díszes kártyák, kiszínezhető rajzok. Ezek segítségével kalauzolták el a művészettörténészek a gyerekeket Mátyás korába, ugyanis a meseolvasást követően korabeli várat készíthettek, megtudhatták, milyen volt az épület, ahol Mátyás megszületett, mit láthatott az édesanyja, Erzsébet, amikor kinézett az ablakon 575 évvel ezelőtt, milyenek lehettek akkor a lakások, a város, milyen ruhákban jártak az emberek, egyáltalán hogyan nevezték a korabeli ruhadarabokat.

Színes kartonból lehetett várat "építeni", de kiszínezhető rajzlap is volt

 

Ez a foglalkozás tulajdonképpen egy bevezető szintű épített környezeti nevelés program volt, ami a különböző épületekre irányította a figyelmet – magyarázták a szervezők. Eszerint meséltek várakról, kastélyokról, azokról az épületekről, amelyek Mátyás király életéhez kötődnek: a szülőházáról, a vajdahunyadi várról, a budai palotáról, továbbá arról is, hogy milyen ruhákban jártak Mátyás korában, és ehhez kapcsolódóan néhány alap ruhadarabot mutattak meg, elmesélve azt is, milyen újítások kötődnek Beatrix királynéhoz, aki az itáliai divatot hozta magával.

A Korzosok szerint lényegesek az ilyen jellegű foglalkozások, mert játékokon, kézimunkán keresztül beszélhetnek a gyerekeknek arról a környezetről, amelyben élnek, felhívhatják a figyelmet az épületekre, azok történeteire. A gyerekek pedig kíváncsiak, érdeklődőek, fogékonyak – ezt megtapasztalták a szombati foglalkozáson is, sőt, kellemesen meglepte őket, hogy sok gyerek milyen tájékozott, figyelmes volt, és mennyi kreativitással készítették el a várakat. 

(Ú. I.)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ