„A nagyfőnök típusú embereket lehetetlen leszoktatni a kocsiról”
Emil Boc: gyökeres átalakulások következnek Kolozsváron
Emil Boc: gyökeres átalakulások következnek Kolozsváron
Vissza

„A nagyfőnök típusú embereket lehetetlen leszoktatni a kocsiról”

Erdély fővárosának polgármestere, Emil Boc a helyi tanácsülésre összegyűlt önkormányzati képviselőket is faképnél hagyta, hogy részt vehessen a Kolozsvári Kulturális Központ által szervezett Városi Párbeszédek elnevezésű rendezvénysorozat második találkozóján, amelyen többek között amerikai és olasz szakemberek bevonásával a metropoliszok innovációs projektjeire összpontosítottak, illetve újságíróképzést tartottak. A külföldiek és a városháza szakemberei elsősorban a gépkocsiforgalom csökkentésével, az élhető város koncepcióval kapcsolatos elképzelésekkel, a közszállítás további fejlesztésével (a HÉV és a metró bevezetésével), valamint az épületek homlokzatának felújításával összefüggő kérdésköröket boncolgatták. A városvezető bejelentette: az elkövetkező időszakban a polgármesteri hivatal gyökeres átalakításokat hajt végre egyes köztereken és belvárosi utcákon, hogy kiszorítsa a gépkocsiforgalmat a városközpontból.

A Kolozsvári Kulturális Központ által szervezett Városi Párbeszédek rendezvényen tegnap Emil Boc kijelentette: a kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a cégek és magánszemélyek szinte bármilyen műszaki állapotban levő személygépkocsit behozhassanak Nyugat-Európából. – Kolozsváron jelenleg 200 ezer személygépkocsi van forgalomban. Körülbelül 157 ezret a városban jegyeztek be, mintegy 20 ezer a leasing cégek nyilvántartásában szerepel, s további 25 ezer a nálunk tanuló egyetemi hallgatók tulajdonában van. Ehhez képest például 1996-ban alig 53 ezer gépkocsi közlekedett Kolozsváron. Két domb között helyezkedik el a város, korlátozott a földrajzi hely – magyarázta a külföldi vendégeknek Emil Boc, aki tanácsokat és tapasztalatból eredő megoldásokat várt tőlük. 

Új parkolókat építünk a gépkocsiknak, vagy inkább változtatunk az emberek mentalitásán? – vette fel a retorikai kérdést a városvezető. – A nyugat-európai városok sorra tiltják ki a járműveket a központjukból. Nálunk sokan nagyfőnöknek akarnak látszani, munkába is kocsival járnak, őket képtelenség leszoktatni a járművel való közlekedésről. Jómagam gyalog járok be a polgármesteri hivatalba a Hajnal negyedi lakásomból. A minap 125 kocsit számoltam össze, ebből 110-ben egy, a többi 25-ben pedig két személy ült. Vajon mikor sikerül rávenni őket, hogy egy járművel többen közlekedjenek? – vetette fel a problémát Emil Boc. Közölte: jelenleg a városban 9 parkoló létezik, összesen 3 ezer férőhellyel. Jelenleg újabb négy ilyen ingatlant épít a városháza, amely újabb ezer gépkocsi-tulajdonos számára jelenthet megoldást parkolóhely szempontjából. Boc arról is beszámolt, hogy manapság 10 ezer kisiskolást sulibuszokkal szállítanak az oktatási intézményekbe, és a közszállítás egyharmada elektromos. Felszólalásából az is kiderült, hogy amennyiben valaki a környezetvédelmi paramétereknek megfelelő házat épít, 50 százalékos adókedvezményben részesül. 

– 2026-ra a közszállítást teljes egészében elektromossá tesszük. Két évvel korábban már a metropolisz övezetben helyi érdekű vasútnak és metrónak kell működnie. További kihívás, hogy az önkormányzat olyan ösztönző programokat dolgozzon ki, amely rávezeti az embereket a közös utazásra – fogalmazta meg a célokat és a terveket a városvezető.

Emil Boc közölte azt is, hogy az elkövetkező időszakban szinte teljesen felszámolják a parkolási lehetőséget a Horia Demian sportcsarnok előtt, s sétáló övezetet hoznak létre. Ugyanakkor biciklisávot létesítenek az Arany János/Petru Maior utcában, s teljesen újragondolják a Kis-Szamos menti övezeteket. 

A Szabadság által megkérdezett tervezőmérnök elmondta: Sorin Apostu volt polgármester miatt a Széchenyi téren nem épült meg a földalatti parkoló, a portugál befektetők ugyanis visszaléptek. – Ideális lett volna a dél, észak és nyugat háromszögben parkolóházakat létesíteni, amelyek tehermentesítették volna az utcákat. A városháza mellett működik egy, viszont a Szent Mihály-templom mellettit mihamarabb meg kell szüntetni. A Széchenyi térre földalatti parkolóház kellene, a református egyház által a Házsongárdi temető mellett építendő, elsősorban ilyen rendeltetésű ingatlan nagymértékben segít majd – fogalmazott a neve elhallgatását kérő szakember. 

A forgótőkéről szóló panelbeszélgetésen a rossz állapotú homlokzatok miatt kivetett 500 százalékos többletadó került szóba. Az amerikai szakember elmondta: az Egyesült Államokban forgótőkével oldották meg a finanszírozást.

– Az állam egy nem-kormányzati szervezetet bíz meg az alaptőke kezelésével. A civil szervezet alacsony kamatú kölcsönt biztosít mindazoknak, akik be tudják bizonyítani, hogy fizetőképesek. A kamatból a szervezetek eltartják magukat, s visszafizetik a pénzt az államnak. Emellett, ha magasabb adókat vetnek ki egy-egy városban, a befolyt összegeket az életminőséget javító projektek életbe léptetésére fordítják. Ezek egyike lehet a műemlék épületek homlokzatának felújítása is. Önök miért nem tudnak speciális alapot létrehozni a rossz állagú épületek tulajdonosaira kivetett büntetésekből és a többletadóból? Ezt a pénzt forgótőkévé lehetne alakítani, s jól jár az alacsony kamatban részesülő kedvezményezett és az önkormányzat is – vetette fel egy amerikai szakember. A helyhatóság képviselői lakonikus választ adtak: erre nincs törvényes keret. 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó rendőrség ingatlanellenőrzési osztályának képviselője statisztikai adatokkal szolgált: 2016 óta 1561 épület esetében összesen 3860 felszólítást kézbesítettek magánszemélyeknek és intézményeknek. – A többletadót szabályozó tanácsi határozat érvénybe lépését követő első évben 56, a másodikban pedig 43 épületre vetettek ki többletadót. Idén már csak 35 esetben van szükség ilyen intézkedésre. Lényegében az 1561 épületből eddig körülbelül 300-at sikerült megjavítani – mondta a szakember.

Felmerült az is, mi lesz az 1960-as, 1970-es és 1980-as években épült kommunista tömbházak rehabilitálásával. – Amerikában biztosítást kötünk mindenre, még a gáz-, víz-, villanyvezetékekre és a csatornahálózatra is. Jómagam csak erre a célra havi 24 dollárt fizetek – fogalmazott az amerikai szakember. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Főhajtás, hála és virág a magyar ...
VIDEÓ - Fáklyás menet 1956 emlékére ...
VIDEÓ - Ünnepi műsor október 23-a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ