„A Don Giovanni rangot ad, eljátszása presztízskérdés”
Vissza

„A Don Giovanni rangot ad, eljátszása presztízskérdés”

Utoljára 41 évvel ezelőtt szerepelt a Kolozsvári Magyar Opera műsorán Mozart Don Giovannija – mondta Szép Gyula, az intézmény vezetője tegnap, a csütörtöki operabemutatót beharangozó sajtótájékoztatón. – Egy ilyen remekművet kötelező időről időre műsorra tűznie egy operaháznak, de nem véletlenül húztam az időt, meg akartam teremteni az előadásához szükséges körülményeket – hangsúlyozta az operaigazgató. (A borítókép Szabadi Péter felvétele, Sándor Csaba – Don Giovanni – és Egyed Apollónia – Donna Elvira – az előadásban

Kifejtette: elengedhetetlen a megfelelő társulat, valamint egy olyan stáb, amely meg tudja teremteni a rendező által elképzelt világot. Továbbá az is fontos, hogy a nézők fel tudják mérni: részesei a színpadon megteremtett csodának, amelyet az alkotó és a közönség együtt élhet át. – Remélem, hogy ezzel az előadással fel tudunk nőni a remekmű szintjéhez, és a Don Giovanni meghatározza az idei évad színvonalát – jegyezte meg Szép Gyula.

Az előadás rendezője és karmestere Selmeczi György, aki úgy véli, a Don Giovanni színpadra állítása mindig rendkívüli esemény: olyan alkotásról van szó, amely messze túlmutat az opera műfajának dimenzióin. – Az ember erkölcsi, esztétikai döntéseinek emblematikus darabja. A Don Giovanni  rangot ad, eljátszása presztízskérdés, mert minősíti azt a közeget, amelyben megszületik – mutatott rá Selmeczi. – A történet a keresztény eszmerendszer összeütközését tárja elénk. A tematika olyan robbanásszerű impulzusokat adott Mozartnak, amelyek folytán nagyon rövid idő alatt megírta az operát – vázolta a rendező.

Mint kiderült, az előadás létrehozásának folyamatát precedens értékű együttgondolkodás, szellemi és lelki kooperáció jellemezte. Így sikerült az alkotóknak önmaguk számára is átélhetővé tenni azt az összetettséget, amit a mű közvetít.

Selmeczi György Mozartot, az alkotót saját korából kiindulva próbálja megérteni, értelmezni. Pontosan ötven éve foglalkozik a remekművel, ez a harmadik Don Giovanni-rendezése. A fiatalkori Don Giovanni-képe (Miskolc, 1981) még tisztelettudóan hagyományos volt, ez azonban megváltozott, ahogy teltek az évek. A második Don Giovanninál (Budapest, 1999) a szobor-motívumot helyezte előtérbe, itt már a férfi elidegenedettségére irányította inkább a figyelmet.

Úgy véli, korunk kulturális önértelmezésében hangsúlyosan előtérben van ma a férfi-szerepkör, a férfi-nyomorúság. Ezzel is számot vetett, és a mítosszal nem kívánt ellenmítoszt szembeállítani. Szeretné viszont tovább mélyíteni az átélést, illetve „a reflexió elvontságának magasítását, filozofikus felemelését”.

A bemutatót november 17-én, csütörtökön este fél 7 órától tartják, következő előadás: november 19-én, szombaton délután 6 órától.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Johannis: Dragneának el kell tűnnie a ...
Vb-2018: Drámai mérkőzésen nyert a ...
Eckstein-Kovács Péter kilép az RMDSZ-ből

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ