Balázs

Bence

Rendkívül érdekes, a maga nemében egyedi időszakos kiállítás nyílt meg szerdán délután a kolozsvári Állattani Múzeumban, amely a fémfürkészeket mutatja be a látogatóknak többek között a kiterjesztett valóságot felhasználva, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy e rovarokkal interakcióba lépjünk.
Közhír
Rendkívül érdekes időszakos kiállítás nyílt meg szerdán délután a kolozsvári Állattani Múzeumban, amely a fémfürkészeket mutatja be a látogatóknak. E „darazsak” szinte észrevétlenek számunkra, de mégis kiemelkedő a szerepük az ökológiai egyensúly fenntartásában. Ilyenformán ők az „őrangyalaink”, pedig pokoliak – más bogarakba, lárvákba helyezik a petéiket...
Zoom
Közel 180 harmadikos és negyedikes magyar diák vett részt szerdán azon a belvárosi, Farkas utcai krosszversenyen, amelyet részben a Killyéni Péter atlétikai emlékverseny égisze alatt, részben a Magyar Sport Napja alkalmából szervezett az Apáczai Csere János Elméleti Líceum. Valamennyi résztvevő érmet kapott a célba érkezéskor, az osztályonkénti legjobbak pedig ajándékcsomagban és oklevélben részesültek, amelyeket a korábbi kétszeres paralimpiai bajnok, négyszeres paravilágbajnok úszó, ma sportdiplomata Becsey János adott át.
Zoom
Közel 180 harmadikos és negyedikes magyar diák vett részt szerdán azon a belvárosi, Farkas utcai krosszversenyen, amelyet részben a Killyéni Péter atlétikai emlékverseny égisze alatt szervezett az Apáczai Csere János Elméleti Líceum – a sporteseményen a református kollégium, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, a Báthory-, Brassai-, Apáczai-, O. Ghibu-líceumok, az S. Toduţă Zenei Főgimnázium, továbbá a kolozsvári N. Titulescu, valamint a szentkirályi, várfalvi, kövendi, mérai iskolák diákjai indultak.
Sport
Ünnepélyes keretek között adták át tegnap a felújított, sokak által csak Melodyként ismert egykori Központi Szállót, Kolozsvár 1830-ban épült emblematikus épületét, amely immár az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítványnak és a Sapientia EMTE Kolozsvári Kara táncművészet szakának ad otthont. Az esemény díszmeghívottja, Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese úgy fogalmazott: a Sapientia nemzetmegtartó erő, példa a többi nemzetrész számára is. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szimbolikus térfoglalásként értékelte az ikonikus ingatlan átadását, míg Kató Béla püspök szerint már az épület birtokba vétele is csoda volt –az egyetem kolozsvári karának dékánja, Szenkovics Dezső találóan zárta a köszöntőbeszédek sorát latinul: Soli Deo Gloria. Az épületen az elmúlt időszakban külső és belső felújítási munkálatokat végeztek a pincétől a tetőszerkezetig, a beruházás teljes értéke áfa nélkül mintegy 6 millió lej volt.
Közhír
„Menetrendszerűen” megérkezett ma kora hajnalban az ötödik tojás is a webkamerával megfigyelt magyarfenesi fehér gólya fészekbe.
Életmód
Óriási meglepetésre négygólos vereséget szenvedett kedden este, a labdarúgó Román Kupa első negyeddöntőjében a Kolozsvári CFR, amely a második ligás Vajdahunyadi Corvinul pályáján, 12 ezer néző előtt kapott ki. A találkozót kissé félvállról vevő vasutasok a 11. percben emberhátrányba kerültek, ezt pedig könyörtelenül kihasználták a hazaiak. A csúfos vereség után ma délelőtt Adrian Mutu lemondott posztjáról, sajtóértesülések szerint Andrea Mandorlini lesz a régi-új edző.
Sport
A férfi kosárlabda EuroKupa negyeddöntőjében búcsúzott csütörtökön este a Kolozsvári U-BT az európai porondtól, miután 12 ponttal kikapott az angol London Lions együttesétől.
Sport
Az adventi koszorú gyertyáinak meggyújtásával, betlehemezéssel kezdődött szombaton az Életfa Családsegítő Egyesület, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Szabadság napilap által immár 16. alkalommal megszervezett Adventi Sokadalma. A gyertyákat a szervezők részéről Rácz Mária unitárius lelkész gyújtotta meg, majd az Életfa alelnöke, Matekovits Hajnalka köszöntötte az egybegyűlteket. A műsor egyik fénypontjaként ezután betlehemezés következett, előbb a Báthory István Elméleti Líceum 5. C osztályának (felkészítő tanárok: Gyurka Izabella, Bíró Enikő és Fejér Mónika), majd a János Zsigmond Unitárius Kollégium hatodik osztályos Csillagok és Napkeleti Bölcsek csillagénekes csoportjainak (irányítók: Apáczai Csilla és Székely Beáta) előadásában.
Közhír
A kolozsvári magyar líceumok és kollégiumok illetve azok tornatanárai, továbbá a sportolási lehetőségeket kínáló, a fiatalok fejlődéséhez ily módon hozzájáruló kolozsvári magyar sportegyesületek – Ebihalak, Dribli, SportUp – egész éves munkáját köszönték meg kedden este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében, ahol ezután „szubjektív” díjazás következett. A családias hangulatú eseményen Killyéni András sporttörténész emelte ki a tornatanárok sokszor láthatatlan munkájának, a közösségformáló iskolai sportvetélkedőknek a fontosságát.
Sport
A kolozsvári magyar líceumok és kollégiumok és azok tornatanárai, továbbá a sportolási lehetőségeket kínáló, a fiatalok fejlődéséhez ily módon hozzájáruló kolozsvári magyar sportegyesületek – Ebihalak, Dribli, SportUp – egész éves munkáját köszönték meg kedden este Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának rendezvénytermében. Az eseményen Matei Linda testnevelő tanár az erdélyi magyar testnevelés és oktatás megismertetése és népszerűsítése érdekében végzett munkájáért, Balló Laura testnevelő tanár a Killyéni Péter Atlétika Emlékverseny szakszerű megszervezéséért, Grabán Zsolt az Erdélyi Magyar Középiskolás Sportolimpia lebonyolításáért vehetett át elismerő oklevelet Sándor Tamás konzultól. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa munkatársának – aki hamarosan távozik a kincses városból – ezután Killyéni András sporttörténész köszönte meg az iskolai sport felkarolása és támogatása irányába mutatott segítőkész hozzáállását. A részletekre visszatérünk.
Zoom
Az Életfa Családsegítő Egyesület, a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség és a Szabadság napilap idén is megszervezi – immár 16 alkalommal – az Adventi Sokadalmat, amelyre szeretettel várnak-várunk kicsiket és nagyokat a már megszokott helyszínen, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban, december 16-án, szombaton 10 és 16 óra között.
Közhír