Póka

János András

A szerdai kolozsvári Farkas/Kogălniceanu utcában újdonságként lebonyolított krosszverseny után pénteken a Killyéni Péter-emléknap keretében 14. alkalommal rendezték meg a jeles edző emlékét idéző atlétikai versenyt. A magyar középiskolások 2009 óta mérhetik össze sporttudásukat a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban, a verseny csak a pandémia idején maradt el. A mostani vetélkedőn hét kolozsvári tanintézmény (Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Báthory István Elméleti Líceum, János Zsigmond Unitárius Kollégium, Kolozsvári Református Kollégium, Kolozsvári Waldorf Líceum, Kozmutza Flóra Hallássérültek Speciális Iskolája, Sigismund Toduţă Zenei Főgimnázium) képviseltette magát, a reggel kezdődött versenynek az időjárási körülmények is kedveztek. Amint képünkön is látható, a magyar középiskolák tanulóinak vetélkedője családias eseménynek számít, a jelen levők boldogan álltak össze a végén egy csoportkép erejéig. Az eseménysorozat kigondolója és megalapozója Killyéni András sporttörténész, aki édesapjának állít ezzel emléket. Minden évben az emléknap része a temető meglátogatása is, ahol Killyéni Péter sírjánál tisztelegtek.
Sport

Gólyales a magyarfenesi gólyafészekben.

Zoom
Szomorú, de biztos: a Dési Egyesülés egyre jobban süllyed a táblázaton, és már most elmondhatjuk, egyik biztos kieső-jelölt, figyelembe véve az őszi szereplést. A csapat a labdarúgó másodosztály 13. játéknapján 3–1 (1–1) arányú vereséget szenvedett – hazai pályán.
Sport
Kétgólos sikerrel kezdte a romániai labdarúgó élvonal 2023–2024-es idényét a Kolozsvári CFR 1907 csapata, amely mintegy 4700 néző előtt 2–0 (1–0) arányban megverte az újonc Jászvásári/Iaşi-i Politechnikát.
Sport
Végy egy ódon, hangulatos helyszínt, olyant mint a kolozsvári Bánffy-palota udvara, adjál hozzá néhány kitűnő művészt, operett-dallamokat, fűszerezd meg balett- és zenekarral, és az eredmény kitűnő szórakozás és jókedv vasárnap estére.
Közhír
Immár harmadik alkalommal adott otthont az evangélikus-lutheránus Pietati templom a Brassai Sámuel Elméleti Líceum ballagásának. Telt ház várta a közeli iskolából érkező maturandusokat, akik a Gaudeamus hangjaira vonultak be az egyházi intézmény kapuján: a természettudomány, intenzív angol osztály (osztályfőnök: Szallós Kis Melinda) és a turizmus szaklíceumi osztály (osztályfőnök: Linczing Erzsébet) diákjai élen az iskola kulcsát hozó Barabás-László Barbarával (12. A) és a zászlóvivőkkel: Korpos Eduárd Szabolccsal (12. A) meg a két bojttartóval, Sütő Edinával (12. A) és Haba Edinával (12. B).
Közhír
Hétfőn este kolozsvári derbivel zárult a romániai labdarúgó bajnokság alapszakasza: a 30., utolsó forduló zárómeccsén a hivatalos számadatok szerint 13 013 néző előtt a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban a CFR 1907 4–0 (3–0) arányban nyert az U FC ellen.
Sport
A címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (a képen) rajt-cél győzelmet aratott vasárnap a szezonnyitó Forma–1-es Bahreini Nagydíjon Szahírban. A 25 éves pilóta pályafutása 36. futamát nyerte meg az F1-ben, mögötte csapattársa, a mexikói Sergio Pérez végzett másodikként. Harmadik a 41 éves Fernando Alonso, az Aston Martin spanyol versenyzője lett Szahírban, neki ez volt a 99. dobogós helyezése.
Sport
A labdarúgó Konferencia Liga nyolcaddöntőbe jutásért vívott párharc csütörtök esti visszavágóján a Kolozsvári CFR 1907 és az olasz SS Lazio gól nélküli döntetlenre végzett a telt házas Dr. Constantin Rădulescu Stadionban, így a Rómában elszenvedett egygólos vereség miatt a vasutasok búcsúztak a sorozattól.
Sport
Romániai mozikörútjának részeként péntek este gálavetítésen láthatta a kolozsvári közönség a régóta várt Magasságok és mélységek című magyar játékfilmet a Győzelem moziban, utána pedig érdekes részletek derültek ki az alkotókkal való beszélgetés során: Gergely Zsuzsa rádiós szerkesztő-műsorvezető, valamint a nézők kérdéseire Csoma Sándor rendező és forgatókönyvíró, a Sterczer Hildát alakító Pál Emőke, továbbá Claudia Sumeghy és Topolánszky Tamás Yvan producerek válaszoltak.
KultSzínTér
A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata 1–0 (1–0) arányban legyőzte a koszovói FK Ballkanit közel telt ház előtt a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban a labdarúgó Konferencia Liga G-csoportjának utolsó fordulójában, és továbbjutott a jövő évi rájátszásba.
Sport
Végre ismét méltó módon ünnepelhették az évkezdést a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban (tavaly a pandémia miatt elmaradt a tanévnyitó). A helyszín – akárcsak az idei ballagáskor – a Kossuth Lajos utca elején található evangélikus lutheránus Pietati templom volt, és telt ház gyűlt össze a rendezvényre. Idén a 9–12. osztályokból két, a többiből egy-egy évfolyam indul a Brassaiban.
Közhír