Kiss

Olivér

Lezárult Erdély egyik legnagyobb műemlék-várkastélyának felújítása, pénteken avatóünnepségre került sor. A gyalui műemlék a Nagy Elek mecénás üzletember által létrehozott alapítvány tulajdonában van. Megújulása hosszú folyamat eredménye, ma újra teljes pompájában idézi több évszázados múltját, annak ellenére, hogy az épület berendezése még hátra van. Miután Nagy Elek, a kolozsvári születésű üzletember megvásárolta a várkastélyt a Barcsay család örököseitől, az általa alapított Erdélyi Hagyományok Alapítványnak adományozta. Pénteken az avatóünnepségen jártunk, Nagy Elekkel beszéltünk.
Közhír
Valóságos filmözön vár a mozgóképes produkciók iránt érdeklődőkre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 23-ik kiadásán, amelyet június 14-24. között tartanak Kolozsváron. Az idén egy nappal megtoldott filmes seregszemlén, ízlésük és idejük függvényében, összesen 196 alkotás közül válogathatnak az érdeklődök. Ebben az évben a japán filmeken van a fókusz, két nemzetközi versenyben (hivatalos és dokumentumfilmek) méretkeznek meg az alkotások, a kicsiknek és a tiniknek szánt EducaTIFF idéntől MiniTIFF lesz, és tulajdonképpen külön filmfesztivállá növi ki magát – számolt be az újdonságokról Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti vezető csütörtöki sajtótájékoztatóján. Arról is beszéltek, idén melyik magyar produkció került be versenyfilmek közé.
KultSzínTér
A Főtérről indultak és a belváros utcáit érintve ugyanide tértek vissza a palesztinbarát felvonulók ma este Kolozsváron.
Közhír
Anyuka és apuka árgus szemekkel figyeli, mit csinál kicsinyük…
Hűha
Esőben, sárban kezdték el a munkálatokat a kolozsvári Borháncs-telepen építendő oktatási és sportközpont épületénél, pontosabban az olimpiai méretű úszómedencéjének az alapjainál. Az eseményen, amelyen az időjárási viszonyokra való tekintettel sokan gumicsizmában jelentek meg, Emil Boc elmondta: a központban és környékén többek között bölcsőde, óvoda, elemi iskola, líceum kap helyet, de lesz park is.
Közhír
Többek között Giles Matthew Portman, Nagy-Britannia bukaresti nagykövetének, Emil Boc polgármesternek és Liviu Neag, a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) vezérigazgatójának jelenlétében indult útnak csütörtökön a kincses városban közlekedő első hidrogén meghajtású autóbusz.
Közhír
Sok veszély fenyegeti őket…
Hűha
Csütörtökön a Nagy-Britannia bukaresti nagykövete, a városháza és a tömegközlekedési vállalat illetékesei bemutatták a kincses városban közlekedő első hidrogén meghajtású autóbuszt. A jármű csütörtökön és pénteken közlekedik Kolozsváron különböző vonalakon, aztán pedig más városokban mutatják be a környezetkímélő technológiát használó közlekedési eszközt. Az illetékesek hangsúlyozták: az hidrogén busszal ingyen lehet közlekedni.
Közhír
Véget nem érő szappanoperához hasonlít a kolozsvári metropolisz-övezetbeli körgyűrű története, amely a minap újabb fejezethez érkezett: a kolozsvári városháza törölte a második pályázati kiírást is a 24 kilométer hosszúságú és 3,5 milliárd lejre becsült költségű szakaszra – közölte a Pro Infra­struktúra Egyesület (API). Ez a második kudarcba fulladt szerződés, mivel az egyetlen benyújtott (román, bolgár és ukrán vegyesvállalat) ajánlatot nem megfelelőnek nyilvánították. A 2017-ben a közlekedési minisztériumtól átvett projektnek még mindig nincs szerződése, és új pályázat előtt áll, annak a kockázatával, hogy elveszíti az európai finanszírozást – írja az API. Megjegyzik: az elektronikus közbeszerzési rendszerben (SEAP) az eljárás folyamatban levőként szerepel, az elbírálás határideje a pénzügyi és műszaki ajánlatokra pedig 2024. június 25. A városháza közleményben magyarázkodott. A pályázó tíz napon belül megfellebbezheti az elutasítást.
Közhír
A digitális személyazonosító okmányokat tartalmazó, okostelefonon „tárolt”, úgynevezett digitális irattárca bevezetésére vonatkozó tervet fogadott el nemrég az Európai Parlament (EP). A technológiai megoldás lehetővé teszi majd – állítják a kezdeményezők –, hogy az EU állampolgárai a piaci- és közszolgáltatások igénybe vétele során Európa-szerte online azonosítsák magukat. Bár az EP illetékesei azt állítják, hogy az egyének azonosítását és ugyanakkor az ügyintézést nagy mértékben megkönnyítő digitális irattárca nem lesz kötelező, a bevezetését bírálók – akik főleg amiatt aggódnak, hogy a személyes adatok illetéktelenek kezébe kerülnek – úgy vélik: a cégek és a közintézmények ellehetetlenítik majd az ellenzők életét, így idővel mintegy kényszeríteni fogják őket a tárca használatára. Az ügyben megkerestük Vincze Lorántot, az RMDSZ EP-képviselőjét, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy ő maga kiváltja-e majd a digitális tárcát.
Smart
A különböző hazai természetvédelmi civil szervezetek, de a természetben űzött sportokat és hobbikat gyakorló magánszemélyek is élesen bírálják az új erdészeti törvény tervezetét, amely – vélik a WWF Románia és az Agent Green képviselői – szélesre tárja a kaput az illegális fakitermelés előtt, miközben súlyosan korlátozza a polgárokat abban, hogy erdőkben sétáljanak, kiránduljanak. A parlament asztalán lévő jogszabálytervezet szerint ugyanis utóbbiak csupán az erdő tulajdonosának a jóváhagyásával tehetnék be a lábukat az erdőbe, ami lényegesen korlátozza a túrázók, kerékpározók vagy akár a gombászok lehetőségeit. Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter szerint viszont kiegyensúlyozott jogszabályról beszélhetünk, a kormány az érintettek bevonásával hagyta jóvá a tervezetet – amely kapcsán Tánczos Barna volt környezetvédelmi minisztert, az EKE Kolozsvár 1891 képviselőit és egy közismert gombászt kérdeztünk.
Közhír
Hatszintes, parkolóház funkcióval is ellátott ingatlant épít a Házsongárdi temető bejárata mellett, a Petőfi (Avram Iancu) utca 22-24. szám alatt a Református Egyház Nyugdíjintézete.
Közhír